Nyitvatartás:

Hétfőtől - Péntekig 8:00 - 17:00

Központi ügyfélszolgálat:

+36 79 324 903


Futómű

Futómű

Mi utal arra, hogy baj van a futóművekkel? Ha furcsa, kopogó hangot hallasz vagy jobbra-balra húz a kormány, esetleg a gumiabroncsok egyenlőtlenül kopnak, akkor valószínűleg a futóműveddel lesz a gond! Foglalj időpontot profi futóműellenőrzésre most!

Futómű – Bemutatjuk

A futómű biztosítja a gépjármű és az úttest közötti folyamatos kapcsolatot, irányíthatóvá teszi az autót. Ezért a futómű állapota, beállításának pontossága jelentősen befolyásolja a gépkocsik biztonságos üzemelését és menetkényelmét. A gépjárművek két futóművel, első és hátsó futóművel vannak felszerelve. A futómű elemei közé soroljuk a gépjárművek haladásával, különböző irányba való mozgatásával kapcsolatos, a rugózást, lengéscsillapítást és a stabilitást biztosító, valamint a kerékmeghajtások szerkezeteket.

Ha gépjárműved futóművének összes alkotóeleme tökéletes:
 • biztonságosan, kényelmesen vezethetsz,
 • autód alkatrészei csak csekély mértékben kopnak!

 

Futóművet alkotó szerkezeti elemek

JÓ TUDNI

 • Lengéscsillapító
  Egy gépjárműben elöl is, hátul is két-két lengéscsillapító van beszerelve. A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása. A gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. A lengéscsillapító kiegészítő szerkezeti elemei a toronycsapágy, toronyszilent, a lengéscsillapító porvédő. A lengéscsillapítók nagy része a porvédő szakadása miatt megy idő előtt tönkre. A lengéscsillapító szára beszennyeződik, vizet kap, így berozsdásodik, emiatt a szimerint elkopik, az olaj elfolyik. A szakadt porvédőt ezért kell feltétlenül kicseréltetni.
 • Kerékfelfüggesztés
  A kerékfelfüggesztés összeköti a kerekeket az alvázzal, és a karosszériával. A jármű súlyát és a tömegerőket a kerekekre, a kerekek fékezési, meghajtó és oldalvezetési erőit pedig a karosszériára viszi át. A futómű beállításának optimális értékeit a gyárak minden kocsitípushoz pontosan megadják. Ha a gyári előírásokat nem tartják be, illetve rossz a beállítás, a futómű és a gumiabroncsok idő előtt tönkremennek.

 

Futóművel kapcsolatos fogalmak

HOGY TISZTÁBAN LEGYEN VELÜK

 • Kerékdőlés
  A kerék síkja a függőlegestől általában eltérő. A gépkocsi hossztengelyéhez képest a kerekek felső széle kifelé vagy befelé dől. A dőlés mértéke típusonként változik. Feladata a kerékcsapágyak egyirányú támasztása (a holtjáték korlátozása, a csapágy terhelésének és a kormányzási nyomatéknak a csökkentése).
 • Kerékösszetartás
  Felülnézetben a kerekek egymástól mért távolsága az első tengely előtt és mögött nem egyezik meg. Ha a tengely előtt kisebb ez a távolság, akkor kerékösszetartásról, ha mögötte kisebb a távolság, akkor széttartásról van szó. A kerékdőlés hatására a kerekek a dőlés irányába igyekeznek elkanyarodni, és az ebből adódó igénybevételt csökkenti, illetve ellensúlyozza az összetartás. A kerékösszetartás korlátozza a kormányholtjátékot, csökkenti a kerekek szétállási hajlamát, javítja a nyomtartást.
 • Csapterpesztés
  A csapterpesztés hatására a kerék talppontja és a csapszeg képzeletbeli meghosszabbított alsó és felső gömbcsuklóvonala a talajon közelebb kerül egymáshoz, így a talajellenállás nyomatékának karja csökken, könnyebb lesz a kormányzás. A csapterpesztés szögértéke mindig nagyobb, mint a kerékdőlésé, ezért kormányzáskor a jármű megemelkedik, így visszakormányzáskor a kocsi saját tömege is segíti a vezetőt a kormány visszaforgatásában.
 • Utánfutás
  Elősegíti az egyenes úton való haladást. A csapszeg középvonalának elvi meghosszabbítása, pozitív dőlés esetén haladáskor megelőzi a kerék talppontját, vagyis a gépkocsit mozgató erő mintegy maga után húzza a kereket. Negatív dőlésnél a kerék megelőzi az erőhatást, azaz maga után húzza az autót, ezért fordulékonyabbak az elsőkerék meghajtású gépkocsik.

 

Lengéscsillapító – a futómű egyik legfontosabb szerkezeti eleme

MAGAD ÉS CSALÁDOD KÉNYELME, BIZTONSÁGA MÚLIK RAJTA

A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása, ezáltal a gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. Minél hosszabb ideig válik el a kerék az úttesttől, annál nehezebb irányítani az autót, akár teljesen irányíthatatlanná válhat.

Rossz állapotú lengéscsillapítók miatt
 • agumiabroncs fokozottan, egyenetlenül kopik
 • a féktávolság akár 20%-kal megnő
 • vizes úton megcsúszik a kocsi
 • rossz a gépjármű úttartásra (kanyarban könnyen kisodródhat)
 • nagyobb terhelés jut a többi futóműalkatrészre, ezért idő előtt tönkremehetnek

Ha járműveden rossz menetviselkedést, a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalod, keresd fel egyik Kwik Fit szervizünket. A gépjármű teljes körű, ingyenes átvizsgálása során megállapítjuk a lengéscsillapítók elhasználódási fokát. Mivel a mozgó futóműalkatrészek és a gumiabroncsok idő előtt meghibásodhatnak, így elkerülheti azt, hogy a feltáratlan hibák miatt nagy anyagi kiadást igénylő javítást igényeljen gépjárműje.
A lengéscsillapító optimális működése a kiegészítő alkatrészek állapotától függ. Az esetek 80 %-ban a lengéscsillapítóval együtt a toronyszilentet, a toronycsapágyat is le kell cserélni, a rugókat is át kell vizsgálni.

A lengéscsillapító rossz állapotát jelzi a
 • szabálytalan, rendellenesen megkopott gumiabroncsok (kagylós kopás)
 • lengéscsillapító felületi rozsdásodása
 • lengéscsillapító testének deformálódása
 • lengéscsillapítón olajszivárgás, olajfolyás
 • megrongálódott csavarok, rögzítések

 

Nézd végig szervizeinkben az átvizsgálást, javítást!

Add meg az autódnak amit megérdemel

Rólunk mondták

Bartos Violetta
Tovább olvasom
Nagyon segítőkészek, udvariasak. Munkájukban alaposak és precízek.
Ábrahám Mercédesz
Tovább olvasom
Segítőkészek, nyitottak szinte bármilyen típusú autóhoz 😊
Mester Ágnes
Tovább olvasom
Szépen kijavították az autó rozsdás részeit nagyon korrekt áron. A kommunikáción lehet egy picit fejleszteni, de ez nem von le semmit a munka kiváló minőségéből.
Tóth Zsolt
Tovább olvasom
Egy különös eset miatt 10 napon belül két alkalommal is hozzájuk fordultunk két külön járművel. Mindkét alkalommal nagyon korrekt munkát végeztek, a megbeszélt határidőre. Igazából két 5 csillagot kellene adnom. Külön említést érdemel, a munkafelvételen dolgozó munkatárs hozzáállása, türelme, jóindulata, profizmusa. Javaslom.
Kadarkuti Ildikó
Tovább olvasom
2 évvel ezelőtt vásároltunk tőlük egy autót azóta sem volt semmi gondunk vele. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket!
Horváth Péter
Tovább olvasom
Olajcserére mentem.Gyorsan profin dolgoznak.Anyag árat számolnak,munkadíjat nem.
Előző
Következő

Kapcsolat

6500 Baja, Szegedi út 108/B

+36 30 576 5554 

delity@t-email.hu

6500 baja, szegedi út 108b

Adatvédelmi Nyilatkozat

COOKIE

Coupons from
$ 25 off
Repairs!
Our Latest Specials
Any Servcie of $250 or More
See All Сoupons